Cum să păstrați o piele atopica sanatoasa? Metode de tratament pentru piele uscata si mancarimi

Pielea atopica este o afecţiune cutanata cronica, care se manifestă prin uscăciune, mâncărime, erupţie cutanata si alte simptome neplăcute. Boala este adesea mostenita si se poate instala la orice varsta, dar poate fi mai pronuntata la copiii sub 2 ani. Tratamentul pentru aceasta boala este un proces complex, dar poate fi controlat cu ajutorul unui regim adecvat de ingrijire a pielii, alimentatie sanatoasa si utilizarea produselor special concepute pentru a calma iritatiile. Urmarea sfaturilor si recomandarilor datoreaza de medicul specialist si monitorizarea simptomatologiei sunt unele dintre cele mai importante masuri pentru a tine boala sub control.

Cum poți menține o piele sănătoasă atopică

Unul dintre cele mai importante factori în menţinerea unei stări optime de sănătate a pielii atopice este hidratarea corespunzătoare. Deoarece pielea atopica are tendinta de uscare, este esențial sa evitați perioadele prelungite cu expunere la apa, căldură si soare. Curățarea pielii atopice se poate face cu produse cu un PH neutru, aprobate de specialist. După curățare, crema hidratanta trebuie aplicata pe zonele afectate, iar zona ingrijita trebuie mascata cu un folie pentru a impiedica pielii sa piarda excesul de umezeala.

De asemenea, aplicarea unei creme cu corticosteroizi (daca medicul o recomanda) poate ajuta la calmarea simptomelor in caz de iritatii extreme. Pot fi intrebuintate si produsele pe baza de uree sau lactic, in cazul in care pielea s-a uscat excesiv. Pentru a preveni iritatiile si erupţiile cutanate, trebuie evitat contactul direct cu produsele cosmetice sau detergentii puternici si produsele de curatare a pielii astfel incat sa fie eliminata iritatia excesiva si inflamaţiile. Unele persoane cu piele atopica se simt mai confortabil purtand haine din țesături naturale. Acestea trebuie spălate cu produse neiritante, care nu irita pielea sensibila.

Alimentatia si stilul de viata in tratamentul pielii atopice

Alimentatia joaca un rol esential in tratamentul pielii atopice. In primul rand, este demn de mentionat faptul ca la persoanele astfel afectate exista intoleranta alimentara, care trebuie evitata. Un regim alimentar echilibrat, bogat in nutrienti, proteine, vitamine, grasimi sanatoase, fibre si carbohidrati complexi ar trebui consumat. De asemenea, este de preferat sa evitati zaharul. De asemenea, este important sa hidratati organismul pe parcursul zilei, consumand cantitati suficiente de apa.

In cazul persoanelor cu pielea atopica, stresul joaca un rol important. Acesta poate fi autocusul negativ care genereaza anxietate sau producerea unei boli severe. In astfel de cazuri, este recomandat sa contactati un medic pentru a discuta despre tratamentul potrivit care sa ajute la reducerea simptomelor. De asemenea, practicarea unor activitatii relaxante poate sa contribuie la ameliorarea simptomelor pielii atopice. Exercitiile fizice sunt, de asemenea, o modalitate buna de a reduce stresul si de a sustine un stil de viata sanatos.

Alte optiuni de tratament

Unele persoane cu piele atopica au rezultate pozitive in urma unei terapii cu lumina. Aceasta optiune se poate discuta cu medicul specialist, care va recomanda cea mai potrivita rutina pentru a obtine rezultate bune. In plus, sfaturile unui dermatolog pot fi extrem de importante pentruita n tratarea simptomelor unui pacient, in special atunci cand se confrunta cu o forma severa a bolii. Exista si alte tratamente, precum terapia cu oxigen sau tratamentul cu peroxid de benzen, care pot ajuta la controlul simptomelor asociate cu aceasta afectiune cutanata.

Prepararea unei solutii casnice si crearea de rutine adecvate

Pielea atopica poate fi ingrijita si prin prepararea unei solutii casnica. Puteti prepara o solutie dintr-o lingura de bicarbonat de sodiu topit in 250 ml de apa. Solutia cosmetica pregatita poate fi aplicata pe zonele afectate de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, se recomanda evitarea folosirii produselor cu alcool sau parfum, care pot provoca iritatii ale pielii.

De asemenea, de cea mai buna solutie este crearea unei rutiji adecvate pentru ingrijirea pielii atopice. Incepeti prin inlocuirea produselor aspre sau alergenice cu produse mai blande si mai bine tolerate. Este important sa identificati produsele care provoaca mancarimi si sa evitati utilizarea acestora. Bataturile si zgarieturile trebuie evitate prin prevenirea uscarii excesive a pielii si prin tratarea de urgenata a afectiunilor cutanate aparute.

Tratarea pielii atopice necesita un regim de ingrijire corespunzator si o abordare diferita fata de alte afectiuni. Se recomanda o abordare integrativa, care implica modificari in cadrul stilului de viata, incepand cu alimentatia si exercitiile fizice, adaptarea lenjeriei de corp si a produselor cosmetice folosite catre personalizarea simptomelor bolii. Sfaturile medicului trebuie urmate intocmai pentru a preveni si controla simptomatogia asociata pielii atopice si pentru a da pacientului un raspuns mai rapid si mai eficient.